Boia de ardei

Capsicum annuum

Aromă

Boiaua de ardei sau Paprika este un condiment, sub formă de pulbere, obținut prin măcinarea unor varietăți de ardei roșii (Capsicum annuum) uscați. Prin urmare, aroma diferă în funcție de soiul de ardei din care s-a facut boiaua. Unele soiuri nu sunt deloc picante, altele sunt foarte picante.
Când vine vorba de gust, se pot distinge 5 tipuri de boia de ardei: boia delicatesă, boia nobilă dulce (cea mai des utilizată, gust dulce-fructat), boia semi-dulce, boia iute (gust foarte iute) și boia afumată (ușor picantă, aromă fructată, cu note de fum).

Utilizare

Boiaua de ardei este asociată des cu preparatele culinare din bucătăria ungurească, îndeosebi la gulaș, pui cu paprika, salam și alte specialități maghiare cu paprika.
Boiaua dulce este un condiment clasic, de nelipsit din bucătăria sud-europeană și din meniurile cu tentă exotică, cărora le conferă o notă deosebită. Se folosește la preparate din carne, ouă şi peşte, diferite sosuri, brânzeturi sau pentru decorarea platourilor reci.
Boiaua de ardei iute este potrivită pentru gulaş unguresc, mâncare sârbească cu carne şi orez. Se asociază cu carnea de vită, porc, pui, cu peşte, ouă şi brânză.
Boiaua afumată este ideală pentru gulaș, grătar, brânză, cartofi prăjiți, fasole, varză călită, mâncăruri de cartofi, pește, spanac precum și pentru alte feluri de mâncare.

Sfaturi pentru gătit

Boiaua de ardei este foarte aromată și potrivită atât pentru mâncăruri reci, cât și pentru mâncăruri calde. Cu toate acestea, condimentul nu trebuie supraîncălzit sau adăugat în ulei (grăsime) fierbinte întrucât se poate arde cu ușurință și capătă un gust amar. Se recomandă a se asezona mâncarea în ultimele minute de gătit.

Origine și istorie

Ardeiul își are originea pe continentul american (America de Sud și America Centrală), el fiind cultivat încă din timpuri preistorice, de acum 7000 ani. De-a lungul timpului, a fost folosit atât drept condiment, cât și ca plantă medicinală sau mijloc de plată. Cristofor Columba a fost cel care a adus planta de ardei din America o dată cu călătoriile sale. De aici, s-a răspândit în Europa, cultivată pentru prima dată în Spania, iar apoi s-a extins în India și apoi până în Ungaria, boiaua de ardei devenind condimentul național maghiar.
Ardeii proaspeți sunt bogați în vitamina C, mai multă decât cea regăsită în portocale sau nectarine.
Pudra de boia afumată, cum ar fi Paprika de la Vera, provine inițial din Spania, unde călugării au folosit acest condiment încă din secolul al XVI-lea. Aroma pulberii măcinate fin, obținută din măcinarea ardeilor dulci uscați și afumați cu fum de lemn de stejar, impresionează prin culoarea plăcută și gust dulce, asociat cu o notă elegantă de fum.

Bine de știut

Boiaua de ardei se armonizează bine cu semințe de schinduf, chilli, chimion, chimen, ghimbir, usturoi, coriandru, măghiran și oregano.