Mărar

Anethum graveolens

Aroma mărarului

Mărarul are un gust dulce și aromatic, intermediar între anason și chimen. Frunzele, în special proaspete, au o aromă mult mai dulce decât fructele uscate. Gustul este aromatic și ușor amărui, asemănător cu chimenul.

Utilizarea mărarului

Mărarul rafinează ouăle fierte, cartofii, preparatele din pește, raci, crabi, homari și este ideal pentru sosul clasic de mărar, pentru carne de vită și de miel, friptură de porc, coaste de porc afumate, chifteluțe crocante prăjite. De asemenea, mărarul este folosit la ciorbe, sosuri, dressing-uri de toate felurile, salate, legume, unt, brânză de vaci.
Florile de mărar sunt utilizate la diverse murături și castraveți murați.

Sfaturi pentru gătit

Mărarul este o verdeață fragilă și delicată, care nu rezistă unui regim termic susținut. De aceea, se adaugă în preparatele gătite la sfârșit, chiar înainte de servirea preparatului.

Originea și istoria mărarului

Apiaceaele, care sunt înrudite printre altele cu feniculul, au provenit din India, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneeană. Dar chiar și în Egiptul antic, planta aromatică era deja răspândită. În Europa este folosit îndeosebi la murături, alături de legume, pește și oțeturi aromate cu ierburi.

Bine de știut

Mărarul se armonizează bine cu tarhon, pătrunjel, ienibahar, arpagic, muștar, ceapă. Acestea oferă un contrast proaspăt cu aromele grele de praz și arpagic și pot fi combinate excelent unele cu altele în dipuri, dressinguri, sosuri și marinate.