Cinnamomum
Un parfum plăcut, cald înconjoară cele două tipuri de scorțișoară: Ceylon (Cinnamomum verum) și Cassia (Cinnamomum aromaticum). Scorțișoara Ceylon miroase mai discret și încântă cu o aromă dulce. Scorțișoara Cassia se distinge cu o aromă mult mai intensă și un gust puternic, ușor piperat. Ambele tipuri de scortișoară provin din aceeași familie botanică “Lauraceae”, însă sunt obținute din scoarțe diferite de copaci. Coaja arborelui de Ceylon este mai subțire și mai poroasă decât cea a arborelui de Cassia, care este mai groasă.
Bețișoarele de scorțișoară se obțin din ramurile subțiri ale arborilor de scorțișoară, care se taie și se înlătură scoarța exterioară. Următorul pas este recoltarea cojii interioare care este de fapt condimentul propriu-zis. Coaja se usucă în aer liber, mai întâi la umbră și mai târziu la soare. În timpul acestui proces coaja se ondulează și se obține forma tipică a bețișoarelor de scorțișoară. Batonul de scorțișoară Ceylon are mai multe straturi subțiri și o culoare deschisă, în timp ce batonul Cassia se compune dintr-un singur strat gros și are o culoare mai închisă.
Aroma scorțișoarei se potrivește foarte bine la deserturi (prăjituri, clătite, pancakes etc), produse de patiserie, salate de fructe, sufleuri, dulciuri cu lapte (orez cu lapte, griș cu lapte etc), fructe coapte, budinci, dar și la carne de pui sau vânat.
Batoanele de scorțișoară sunt folosite la marinade, sosuri, ceaiuri, punch-uri, compoturi, dulcețuri și vin fiert.
Pentru a-și dezvălui întreaga aromă, batonul trebuie ținut în preparatul cald cel puțin 30 de minute și îndepărtat înainte de servire.
Sugestie: Batoanele de scorțișoară pot fi folosite și ca decorațiuni pe masă.
Scorțișoara se numără printre cele mai vechi condimente din lume. Aceasta a fost menționată în Biblie, ca fiind utilizată de către Moise pentru a prepara diverse uleiuri. Cel care a subliniat rolul scorțișoarei în medicină a fost Hipocrate, faimosul medic al antichității romane, care a lăudat proprietățile vindecătoare ale scorțișoarei. Așadar, scorțișoara a jucat întotdeauna un rol major ca și condiment, medicament, parfum și tămâie.
Scorțișoara a ajuns în Europa Centrală prin legionarii romani și pentru o lungă perioadă de timp a fost rezervată numai pentru bogați. Au existat numeroase conflicte în jurul insulei Ceylon. Căderea monopolului asupra scorțișoarei a început în anul 1796, când insula Ceylon a fost preluată de către britanici de la olandezi, iar scorțișoara a începută să fie cultivată cu ușurință și în alte zone precum insula Java.
Scorțișoara Cassia provine din sudul Chinei, iar scorțișoara Ceylon este originară din regiunea Ceylon, care astăzi este Sri Lanka.
Scorțișoara se potrivește perfect cu busuioc, nucșoară, cuișoare, cardamom, foi de dafin.