Muștar boabe

Sinapis alba

Aroma muștarului

Boabele de muștar alb au un gust dulce și o aromă asemănătoare cu cea de nucă și dezvoltă o intensitate plăcută, ușor picantă în timpul gătirii.

Utilizarea muștarului

Semințele de muștar pot fi folosite pentru a aromatiza mâncărurile și conservele. Muștarul boabe este ingredientul ideal pentru prepararea murăturilor (castraveți, gogoșari, sfeclă roșie, dovlecei), precum și pentru marinatele din pește, heringi și sosurile acre. Totodată, acestea sunt folosite și pentru asezonarea cărnii afumate, a vânatului şi a muşchiului de vită.
Muștarul pudră este folosit pentru prepararea diverselor mixuri de condimente sau pentru prepararea muștarului de casă.

Sfaturi pentru gătit

Semințele de muștar își eliberează aroma completă dacă sunt zdrobite, măcinate sau puse în contact cu lichidele.

Originea și istoria muștarului

Planta de muștar provine inițial din Orientul Mijlociu și Europa de Sud. Încă din vremurile precreștine, planta creștea sălbatică în Europa Centrală. Producția efectivă de muștar a început încă din antichitate, fiind utilizat atât ca remediu, cât și drept condiment în bucătărie. Se presupune că romanii au fost primii care au produs pastă de muștar amestecând boabele măcinate cu mustul, de aici provenind şi denumirea de muştar.
În prezent, planta de muștar este una dintre cele mai cunoscute plante culinare din lume, iar acest lucru se datorează în mare măsură lui Carol cel Mare. Împăratul (747 – 814) a dispus, printr-un ordin emis, ca anumite plante aromatice, printre care și muștarul, să fie cultivate în fiecare grădină de mănăstire din imperiul său.
Astăzi, muștarul este cultivat în întreaga lume, în Europa, printre altele, în Franța, Germania și Olanda.

Bine de știut

Boabele de muștar se armonizează foarte bine cu chilli, tarhon, asmățui, ienibahar, piper, cimbrișor.