Laurus nobilis
Dafinul este caracterizat de o aromă ușor amară, picantă, cu note de nucșoară. Frunzele de dafin uscate conțin uleiuri esențiale, care oferă o aromă mult mai intensă decât cea a frunzelor proaspete. Cu cât sunt introduse mai devreme la gătit, cu atât întreaga aromă se desfășoară mai mult. Prin urmare, acest condiment este folosit în bucătărie ca adaos în preparate, pentru un plus de aromă, și îndepărtat înainte de servire.
Frunzele de dafin verzi, uscate, întregi și fără tulpină sunt semnele unui condiment de înaltă calitate. Totodată, frunzele rupte sau mărunțite își pierd rapid aroma.
Prin aroma lor inconfundabilă, foile de dafin desăvârșesc gustul mâncărurilor “acre”, cum ar fi: sarmale, varză murată, marinate din pește sau carne, sosuri sau aspicuri. Puteți folosi și la prepararea murăturilor, a conservelor de legume sau mâncărurilor gătite.
Foile de dafin, alături de cimbru și pătrunjel, formează celebrul amestec “bouquet garni”. Aceste trei verdețuri sunt legate într-un buchet și folosite la supe de legume, tocănițe sau sosuri groase.
Pentru a-și elibera întreaga aromă, frunzele de dafin trebuie folosite întotdeauna în timpul preparării mâncărurilor. Ele trebuie gătite cât mai mult posibil întrucât își degajă foarte lent aroma. Înainte de servire, îndepărtați foile de dafin din preparate.
Pentru felurile de mâncare care nu necesită timp îndelungat de gătire, aroma frunzelor de dafin poate fi eliberată mai repede prin crestarea acestora înainte de a le adăuga în preparat.
Sugestie: dacă veți fărâmița câteva foi de dafin și le veți așeza pe jarul încins când pregătiți preparatul dumneavoastră preferat la grătar, acesta va împrumuta o ușoară aromă picantă, îmbunătățindu-și simțitor gustul.
Dafinul, cunoscut și sub numele de laur, face parte din categoria plantelor veșnic verzi, având frunze lucioase, de culoare verde închis, ce pot fi recoltate în tot timpul anului. Frunzele de dafin sunt culese manual și uscate la umbră pentru a nu-și pierde culoarea.
Nu se știe cu exactitate când foile de dafin au fost utilizate pentru prima dată în bucătărie. Însă, în mitologia greacă, conform unei legende, se spune că dafinul a apărut când nimfa Daphne a fost transformată în acest arbore pentru a se ascunde de zeul îndrăgostit Apollo care o urmărea. Ulterior, coroana de dafin a devenit simbol al victoriei pentru învingătorii luptelor, pentru sportivi, poeți și împărați romani.
În prezent, dafinul este un condiment apreciat în bucătăria universală pentru aroma deosebită pe care o oferă preparatelor culinare, dar și pentru proprietățile sale medicinale.
Astăzi, cea mai mare parte a dafinului provine din regiunea mediteraneană, în special din Turcia, unul dintre principalii exportatori ai acestui condiment.
Frunzele de dafin se armonizează cu busuioc, cuișoare, măghiran, oregano, pătrunjel, salvie, muștar, cimbrișor, ienupăr, scorțișoară.