Cimbru

Satureja hortensis și Satureja montana

Aroma cimbrului

Cimbrul este intens aromat și are un gust ușor iute, piperat, motiv pentru care planta mai este cunoscută și sub denumirea de “iarbă piperată”. Cele mai cunoscute specii sunt cimbrul de vară (Satureja hortensis) și cimbrul de iarnă (Satureja montana), acesta din urmă fiind mai iute și mai puternic aromat decât primul.
Aroma puternică a cimbrului este dată de uleiurile esențiale pe care le conține, în special timol și carvacrol. De asemenea, gustul și aroma îi sunt intensificate de expunerea la soare.

Utilizarea cimbrului

Cimbrul este condimentul care dă un gust inconfundabil mâncărurilor. Desăvârșește gustul preparatelor din legume (cum ar fi fasole, cartofi, varză, mazăre, linte și roșii), din carne și pește, supelor, ciorbelor și sosurilor. Se folosește, în special, în asociere cu carnea grasă, de vânat și în mâncăruri cu afumături.
De asemenea, preparatele din ouă, brânză, unt, ciuperci, salatele și marinatele pot fi rafinate cu cimbru.

Sfaturi pentru gătit

Cimbrul se folosește cu moderație deoarece are o aromă puternică și poate acoperi gustul celorlalte ingrediente. În preparate, poate fi folosit atât proaspăt, cât și uscat, sub diferite forme: măcinat, mărunțit sau întreg (ramuri de cimbru). Se adaugă în mâncare încă de la început întrucât cimbrul își eliberează întreaga aromă în timpul fierberii.

Originea și istoria cimbrului

Cimbrul de vară, cunoscut și sub numele de cimbru de grădină, este originar din regiunea est-mediteraneeană, iar cimbrul de iarnă denumit și cimbru de munte provine din sudul Europei. Se pare că legiunile romane au cultivat pentru prima dată cimbru. Planta a crescut sălbatic, răspândindu-se astfel până în Europa Centrală. Împăratul Carol cel Mare a dispus, printr-o ordonanță emisă privind pământurile, să fie cultivate anumite verdețuri aromatice, printre care și cimbru. Prin urmare, acesta s-a răspândit rapid.

Astăzi, este cultivat în Germania, în toate țările mediteraneene, în vestul Asiei și în India. Frunzele de cimbru sunt recoltate atunci când plantele încep să înflorească, întrucât aroma acestora este mult mai intensă.

Bine de știut

Se armonizează foarte bine cu busuioc, chimion, lavandă, dafin, măghiran, mentă, oregano, pătrunjel, rozmarin și cimbrișor.