1
Pentru ca au nevoie de un timp de gătire mai lung, stropiți cu ulei cartofii spălați bine, condimentați-i cu sare și puneți-i la cuptorul preîncălzit la 180 °C.
2
Alegeți pentru ceaun o carne mai împănată, ceafa sau fleica sunt alegeri excelente. Aromele intense ale amestecului de condimente pentru ceaun sunt solubile în grăsime.
Tăiați carnea în bucăți mai generoase, aceasta își va reduce volumul în timpul gătirii, iar la final vor rămâne bucăți potrivite. Presărați peste carne condimentul pentru ceaun. Ca să potențați la maxim gustul preparatului dumneavoastră, masați bine carnea și lăsați-o la marinat aproximativ 2 ore. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.
3
Puneți ceaunul la încins, la foc mare, și adăugați carnea. Prăjiți carnea până se formează o crustă pe exteriorul bucăților de carne, amestecând de jos în sus. Adăugați apă, acoperiți ceaunul cu un capac și lăsați la gătit la foc mic.
4
Pentru a prepara mămăliga, puneți la fiert apa împreună cu puțină sare și untul. Grăsimea din unt ajută ca în mămăligă să nu se formeze cocoloașe.
Într-un infuzor de ceai, puneți o linguriță de rozmarin și lăsați-l la fiert aproximativ un minut. Adăugați mălaiul în ploaie, timp în care amestecați continuu. În funcție de tipul de mălai pe care îl folosiți și consistența pe care doriți să o obțineți mămăliga se fierbe între 5 și 25 minute.
5
Odată copți, scoateți cartofii din cuptor și lăsați-i să se răcorească ușor. Între timp, zdrobiți boabele de piper multicolor într-un mojar.
Zdrobiți ușor cartofii cu o spatulă de bucătărie lată și presărați deasupra piperul proaspăt măcinat.
6
Când carnea s-a fragezit, luați ceaunul de pe foc. Aranjați pe o farfurie cartofii, mămăliga și carnea. Peste mămăligă radeți telemeaua de oaie și preparatul este gata de savurat. Poftă bună!