Origanum vulgare
Oregano se remarcă prin aromă intensă, proaspătă și prin gust ușor piperat. Mai este cunoscut și sub numele de măghiran sălbatic întrucât cele două plante aromatice au arome asemănătoare.
Oregano împreună cu rozmarin, fenicul, busuioc, salvie și cimbrișor compun celebrul amestec de ierburi aromatice denumit “Verdețuri de Provence”. Acest amestec combină toate verdețurile din bucătăria mediteraneeană cu o aromă caldă și condimentată.
Oregano poate fi gătit atât în stare proaspătă, cât și uscată. Este un condiment de bază folosit pentru asezonarea pizzei, pastelor și în special în orice preparate care conțin roșii. De asemenea, se asociază bine cu mâncărurile din legume, cu supe, sosuri de roșii, salate, dar și cu pește, carne de vită sau porc.
Puteți obține cu ușurință ulei aromat cu oregano. Este baza ideală pentru marinade și vinaigrete. Turnați într-un recipient ulei vegetal de calitate, adăugați oregano uscat și lăsați la macerat timp de aproximativ 4 săptămâni, într-un loc întunecat.
Oregano uscat este rezistent la căldură și își păstrează aroma în timpul gătirii. Trebuie gătit cel puțin 15 minute pentru eliberarea aromei sale depline. Oregano proaspăt este recomandat să fie adăugat la finalul gătirii.
Frunzele uscate de oregano au o aromă mult mai puternică decât cele verzi, drept pentru care acestea trebuie dozate cu moderație.
Oregano se recoltează în perioada de înflorire, mai exact în lunile de vară. După procesul de uscare, plantele sunt sortate, deoarece doar frunzele de oregano sunt folosite ca și condiment la asezonarea preparatelor, fie mărunțite, fie măcinate.
Oregano este originar din regiunea mediteraneeană. Însă, o lungă perioadă de timp, oregano nu a fost utilizat semnificativ la gătit, ca și condiment aromat. A devenit foarte cunoscut abia după secolul al XIX-lea, odată ce pizza a devenit faimoasă la nivel mondial.
Astăzi, oregano este indispensabil în bucătăria noastră și este considerat cel mai popular condiment mediteraneean.
Oregano se armonizează bine cu chilli, busuioc, usturoi, chimion, dafin, paprika, pătrunjel, rozmarin, salvie, cimbrișor, vanilie și coajă de lămâie.